Search

Tulisan Muadz

Apa yang ditulis Muadz, akan menjadi tulisan Muadz

Sejarah Manusia

Nabi Adam

Nabi Idris

Nabi Nuh

Nabi Hud

Nabi Saleh

Nabi Ibrahim

Nabi Lut

Nabi Ismail

Nabi Ishak

Nabi Ya’kub

Nabi Yusuf

Nabi Ayub

Nabi Syuaib

Nabi Musa

Nabi Harun

Nabi Zulkifli

Nabi Daud

Nabi Sulaiman

Nabi Ilyas

Nabi Ilyasa’

Nabi Yunus

Nabi Zakaria

Nabi Yahya

Nabi Isa

Nabi Muhammad

Nabi Adam

Adam merupakan khalifah Allah di muka Bumi. Malaikat pernah bertanya mengenainya sebelum penciptaan Adam (Quran Surah Al-Baqarah: 30). Adam diciptakan daripada tanah liat yang kering daripada tanah kental yang berubah warna dan baunya. Setelah jasadnya siap, Allah meniupkan padanya roh. Selepas Adam hidup, Allah memerintahkan malaikat sujud padanya (Al-Hijr: 28-29) kecuali Iblis (Al-Baqarah: 34). Iblis merupakan golongan Jin (Al-Kahfi: 50). Iblis mengakui bahawa dia lebih baik daripada Adam kerana dia diciptakan daripada api sedangkan Adam diciptakan daripada Tanah (Al-A’Raf: 12)

Adam diajarkan nama-nama yang ada di Bumi dan di Langit dan dapat menerangkannya kembali sedangkan malaikat tidak mampu. (Al-Baqarah: 31-33). Allah menciptakan Hawa untuk menemani Adam di dalam syurga dan berfirman kepada mereka supaya makanlah apa sahaja di dalamnya melainkan sebatang pokok, menghampiri pun tak boleh (Al-Baqarah: 35). Iblis memujuk mereka berdua untuk memakan buah daripada pokok terlarang tersebut dengan hujah, sesiapa yang makan pokok tu akan jadi malaikat dan kekal selama-lamanya di dalam syurga (Al-A’raf: 20-21).

Adam dan Hawa terpedaya dengan ‘nasihat’ Iblis. Allah menegur kesalahan mereka melanggar laranganNya (Al-A’raf: 22). Setelah menyedari kesalahan mereka, mereka memohon ampun dan rahmat daripada Allah (Al-A’raf: 23). Sebagai hukumannya, ketiga-tiga mereka (Adam, Hawa dan Iblis) diperintahkan turun ke Bumi, sebahagiannya akan menjadi musuh kepada sebahagian yang lain (Al-Baqarah: 36). Walaupun diperintahkan turun, Allah telah menerima taubat Adam dan mengampunkannya (Al-Baqarah: 37). Semasa Adam dan Hawa keluar dari syurga, pakaian mereka juga terlucut dan terlihat aurat mereka. Allah telah memberi nasihat supaya tidak terpedaya dengan syaitan sebagaimana Adam dan Hawa (Al-A’raf: 27).

 

Kosa Kata Pinyin Mandarin Bahagian 2

Kata Soal

Apa              = shé me / shén me
Adakah       = shì ma (literal: ya ke)
Bagaimana = zěn / zhěn me yang Continue reading “Kosa Kata Pinyin Mandarin Bahagian 2”

Kosa Kata Pinyin Bahagian 1

Untuk cara membaca pinyin lihat sini. Continue reading “Kosa Kata Pinyin Bahagian 1”

Pinyin Bahasa Cina Mandarin

Pinyin

Pinyin ni transliterasi bagi bahasa mandarin. Biasa orang tak tahu tulisan cina, belajar cakap cina melalui pinyin tapi pinyin tak selengkap karakter cina sebab ada perkataan yang tak dibezakan oleh pinyin tetapi dalam tulisan ia berbeza. Disebabkan bahasa cina ni bahasa nada, maka untuk membezakan nada-nada tersebut, ada tanda pada vokal. Sebelum tu kita kenal dulu bunyi huruf apa yang ada dalam bahasa cina ni. Continue reading “Pinyin Bahasa Cina Mandarin”

Jalan-jalan Kota Bharu

19 Mei 2017 – Hentian Kajang

Aku menaiki bas di Platform 12. Eh bas parkir luar je tak masuk platform pun di Hentian Kajang ni. Continue reading “Jalan-jalan Kota Bharu”

Pendidikan Seks

Zina? Rogol? Perkosa? Cabul? Menodai? Gangguan Seksual? Liwat? Continue reading “Pendidikan Seks”

Melancap

Melancap didefinasikan sebagai zina tangan manakala merancap lebih umum: memuaskan nafsu syahwat dengan cara tidak wajar. Cara tak wajar tu maknanya bukan melalui persetubuhanlah. Juga dikenali sebagai masturbasi dan onani. Lelaki mahupun perempuan kedua-duanya boleh melancap. Continue reading “Melancap”

Jalan-jalan Melaka

30 April 2017 – Kali ni ke Melaka pula ditemani seorang kawan yang dipanggil ‘siak’. Memandangkan blog aku ni aku ingat nak kekal anonimiti, maka aku tak muat naik gambar muka aku mahupun travel mate aku. Continue reading “Jalan-jalan Melaka”

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑